2020. augusztus 31., hétfő

Hogyan spórolunk? Idő-energia-pénz

A mai fogyasztói szemléletben elég nehéz megállni. Könnyen magával sodor engem is a vásárlás heve, a birtoklás vágya. Ha a háztartásomat meg kellene vizsgálni, könnyen fenn akadnának olyan eszközök, amelyek évek óta ott porosodnak a konyhapolcokon. Egy kulacs, egy zománcfazék (amelyet annak ellenére vettem meg, hogy tudtam, hogy a zománcréteg nem tartós bevonat), ...
A nyomás ellenére is próbálok egyre tudatosabb lenni, és lebeszélni magamat a feleslegek felhalmozásáról.

Évek alatt összegyűlt annyi edény, evőeszköz, tálaló, hogy ezen a területen nem bővítek. Háztartási gépeimet addig használom, míg be nem dobják a törölközőt. Abból is csak az általam leghasznosabbra ítéltek foglalják a helyet. Botmixer, keverőgép, joghurtkészítő. Ezekkel mindent meg tudok sütni-főzni, befőzni.

A tudatos vásárlás az egyik legfontosabb elv a spórolásban.

2. Ruhákat másodkézből szerzem be. Ezzel hatalmas összegeket lehet megtakarítani. A ruha mennyiségét is mindig minimalizálom. 1 kabát, 1 cipő, 2-3 hosszú nadrág, 5-7 póló, zokni, fehérnemű, 2-3 pulóver. A gyorsan növekvő gyermekeinkre nem is érdemes több ruhaneművel számolni, hiszen fél évenként cserélhetjük a teljes ruhatárat. A kisebb természetesen megörökli az azonos nemű testvérétől a ruhákat. Újakat csak szükség esetén vásárolok, ha nem kapok megfelelő méretben a turiban.

3. Iskolaszereknél is sok pénzt visszafoghatunk, ha megtanítjuk a gyermekeinket a felszerelésükre vigyázni. Ha csak 1 tornacipő áll a rendelkezésükre, akkor kétszer utánanéznek a megbúvó tornazsákoknak, ha nem szeretnének felszerelés nélkül lenni (menni). Tolltartó, rajzfelszerelés, táska évekig kiszolgálja tulajdonosát.

4. Élelmiszerek igazi pénztolvajok. Pillanatok alatt a kosárba kerülnek felesleges, egészségtelen, drága élelmiszerek. (Pl. nutella, csokoládék, üdítőitalok, különleges halkészítmények,...)
Most már én is dolgozom, így a kenyérsütést feladtam, ezen sajnos, nem tudok spórolni.
A kertészkedés igazi kincs, amelyet a férj nagy odaadással végez. Nagyon sok mindent megad a kert az egész éves szükségleteinkbe bepótolva. A meggyből, bodzavirágból szörp készült (a meggy aztán ment a fagyóba leves-, fagyialapnak). A cukkinit legyalulva lefagyasztottam, húsából "ananász" kompót és paradicsomos cukkinikrém is készült. Gyönyörű répák kerültek elő a föld alól, amelyet megtisztítva, lehámozva, felszeletelve a fagyasztóládába tettem. Petrezselyem zöldjével is hasonlóan jártam el. Paprika-paradicsom egész nyárra biztosította a családi szükségleteket, de főzésalapnak tettem el megtisztítva is (paprikás krumpliba, gulyáslevesbe, pörköltökbe, pizzára ízletes a fagyasztott termés is). Az érő gyümölcsökből befőtt vagy lekvár főtt. Egész évben egy üveg lekvárt sem kell vásárolnom. A babot blansírozva, a borsót megtisztítva teszem el télire. Cseresznyét, körtét vásároltam az idén, mert nagyon szeretem a befőttjét.
Édességek helyett sokszor sütünk, amely a gyermekekkel közös együtt töltött minőségi időt is ad.
A húsárut idén disznótorosan oldottuk meg. Fél disznót vásároltunk meg, amelyben volt szalonna, hurka-kolbász, húsok,...
(Mellékesen megjegyzem, hogy még műszaki cikkek-pl.laptop- és bútorok terén is a használt, jó minőségű termékek pártján vagyunk. Szerszámoknál nem spórolunk, ott nagyon kell a minőség és megbízhatóság.)

4. Mosás- vasalás sok háziasszony "kedvenc" tevékenységei közé sorolhatóak. Nem dobunk ki minden ruhát egy használat után a szennyesbe. Nadrágot, pulóvert, többször fel lehet venni. Egy nagyobbacska gyermek tud már rá vigyázni.
Folyékony mosódiót és mosószódát használok a környezet védelme érdekében. (Sajnos, öblítőt is, mert az illatok fontosak.)
3-4 hetente vasalok. Csak az ingeket, ruhákat. Nadrágot, pólót szépen kiteregetve, beszárítva, összehajtogatva teszem a szekrénybe. A vasalás is nagyon idő-, energiapazarló.

5. Utazás területén kevésbé szoktunk spórolni. Sokfelé autóval megyünk. (Ilyenkor az időnkkel spórolunk, a pénzünkkel nem, mert 3 gyermekkel nagyon jutányos áron lehet manapság utazni.)
Az autóba sok mindent be tudunk pakolni.
A munkahelyre, iskolába jó időben kerékpárral járunk. Ha hideg van vagy vidékre kell kimennünk, akkor autóval.

Egyet leszögezhetek, hogy még mindig távol állunk a fenntartható életviteltől, de közelítünk a megvalósításához. :)

Bodza-  és eperszörpök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése