2015. március 22., vasárnap

Házilag

Egyre inkább fontosnak tartom a hagyományos, házi készítésű dolgokat. Amit lehet, elkészítek kicsi konyhámban, ezzel is gazdaságosabbá és egészségesebbé téve az étkezésünket.
Éppen azon gondolkodtam a napokban, hogy milyen sok terméket nem kóstoltunk meg még, milyen sok mindent nem vásárolunk meg félkészen.
A mai nap éppen egy kedves ismerősömet győzködtem, hogy miért is nem kérünk a kólából, miért nem adunk a gyermekeinknek belőle. Foszforsav, koffein, szénsav,... miért volna minderre szükségünk?
A nyáron Isten kegyelméből olyan sok 100 %-os almalevet tudtunk a gyümölcscentrifugán elkészíteni, hogy igazán nem panaszkodhattunk. A kecskéinknek küldött selejt-alma a mi vitaminszükségleteinket pótolta. A mai nap vettük elő az utolsó szilvaszörpünket, amelyet 2 évvel ezelőtt főztem a sokra nem méltatott cseresznyeszilvából. (Nem méltatott? Talán nagyon is, ha pálinkáról van szó.) A házi szörpöt sem cserélném el a színezékkel, aromákkal és citromsavval dúsított bolti italokra.
A hónap végén próbáljuk összehúzni magunkat, ezért elővettük a kamra polcain ücsörgő tartalékainkat. Előkerült egy megy-alma lekvár. Ebbe is az az alma került, amelyet már csak állati fogyasztásra méltattak, de egy kis átalakítással emberivé lehetett tenni:)

Kreativitás. Ez az igazi alkotás. És nem a boltban, cukrászatban megvásárolt mutatós csemege.
Egyre jobban élvezem, elkap az alkotáskedv, ha magam csinálhatom és próbálhatom ki.
Néhány napja elfogyott az ételízesítőnk. Régóta kacérkodok a gondolattal, hogy kipróbálom a házit.
És jelentem, nagyon sikeres és finom.

A receptet a diabetes.hu oldalon találtam.

Házilag készíthető nyers vegeta

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1 kg petrezselyemgyökér, 1 kg kimagozott paprika, 40 dkg zellergumó, 20 dkg paradicsom, 20 dkg karalábé, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg karfiol, 2 fej fokhagyma, 1 cs. zellerzöld, 1 cs. petrezselyemzöld
Elkészítés: A zöldségeket húsdarálón ledaráljuk. Összekeverjük fél kg sóval és azonnal üvegekbe tesszük. Ez a mennyiség 6-7 darab 6 dl-es üveget tölt meg. Celofánnal lekötjük és az éléskamrában a helyére tesszük. Akinek nincs hűvös éléskamrája, célszerű, ha két celofánnal köti le az üvegeket és közéjük nátrium-benzoátot tesz. A saját készítésű vegetát minden sós ételhez felhasználhatjuk, de ügyeljünk arra, hogy vegetánk már tartalmaz sót.

Biztatok mindenkit, hogy próbálja ki, nem fog csalódni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése