2013. augusztus 22., csütörtök

Házilag

(Vad)szilva- Cseresznyeszilva szörp

Ki hogy ismeri? Móra-bóraA természetben is lépten-nyomon fellelhető vadszilva sokak szemében haszontalan, savanyú gyümölcs. Pedig nagyon értékes, szörpnek is nagyon kiváló.
Elkészítése egyszerű: a leszedett szemeket megmosva felfőzzük (a gyümölcs alá érdemes egy kis vizet tenni), majd a megrepedt szemeket egy gyümölcsmosó tálon keresztül törjük át. (Így a szilva magvalását is egyszerűen megoldhatjuk, a héj is könnyen elválik a gyümölcshústól.) Az átpasszírozott levet újra felfőzzük, cukorral ízesítjük (elég sokat vesz fel), majd üvegekbe töltjük, késhegynyi tartósítószerrel megszórjuk, és száraz dunsztba helyezzük. (A vadszilva savanyú, ezért önmagát is tartósítja.)

Ananász befőtt tökből

2-3 cukkinit magvalás és hámozás után apróra darabolunk, majd 1 konzerv ananásszal, 1 fej sárgadinnyével (ezt is hasonlóan előkészítjük, mint a tököt) és 1 citrom levével (ízlés szerint, lehet több is, a citrom szerepe nem csak a savanyítás, hanem a cukkini keménységégét is szabályozza) feltesszük vízben főzni. Miután megfőtt, cukorral ízesítjük, üvegekbe helyezve tartósítószerrel megszórjuk, majd dunsztba helyezzük. Nálunk a család nagy kedvence.


Meggyes faeperdzsem

Sok helyen megy kárba ez a gyümölcs is. Megvallva az igazat, sokáig én sem néztem sokba. Idén mégis próbálkoztunk.
Leszedtük az érett szemeket, majd egy gyors öblítés után feltettük főni. (Kis vizet kíván az elején.) Miután megfőtt, egy gyümölcsmosó tálon/tésztaszűrőn keresztül passzíroztuk át, amely által megfosztottuk a gyümölcsöket a zöld száraktól. Utána feltettük újra főni, beleraktunk savanyítás céljából egy kis meggyet, megpuhulás után cukorral ízesítettük, dzsemfixxel kocsonyásítottuk és tartósítottuk. Nagy lett a sikere a tágabb családban is.

Ennek egy másik variációja volt az almás faeperdzsem. Ennél is garantált a siker.

Almalé

Mi legyen az éretlen, idejekorán lehulló almákkal? Ne dobjuk ki, (és ne is adjuk a kecskéknek:) hanem készítsünk belőle ivólevet. A megmosott, megtisztított almákat gyümölcscentrifugában dolgozzuk át. Az elkészült savanyú levet vízzel hígítva, cukrozva fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése