2017. december 5., kedd

Gyermekeink és a divat

Egy konkrét esemény késztetett ennek a posztnak a megírására. Leánykánknak a minap az óvodában szegezte neki a csoporttárs öltözködés közben: "Rajtad minden olyan csúnya!" (A ruhájára célzott) Megdöbbenéssel hallgattam a leánykánk beszámolóját. Hogyan mondhat ilyet egy 4 éves? A következő gondolatom pedig az volt, hogy egy gyermek önmagától nem mond ilyet. Amit lát, hall az tükröződik vissza a megjegyzéseiben. A külső. Csak a ruha, a megjelenés. Ez kevés. Ha csak ez a fontos, akkor nagyon szegény az emberi lélek. Mindez olyan törékeny és mulandó.
A gyermekeinken nem azért nincs a legdivatosabb ruha, mert nem tudnánk megvenni nekik, hanem mert az értékrendjüket formáljuk azzal, hogy nem adjuk oda magunkat az állandóan változó divathóbortoknak, nem engedjük, hogy ide-oda rángassanak bennünket divatdiktátorok, bekebelezve a pénztárcánkat, időnket, értékrendünket. Mellesleg sokszor ízléstelen, harmóniát nélkülöző.

Éppen olvassuk a Kotró Matyi történeteit, és olyan szépen adja vissza az üzenet a következő igeverset: "Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van."
Leánykánknak csak annyit tudtam válaszul közölni: Mondd meg, ha még egyszer hasonlókat hallasz: "Hiába a szép ruha, ha a szíved nem kedves."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése