2012. október 6., szombat

Gyümölcsöző hét

Véget ért egy újabb hét. Reméljük, hogy ismét gyarapodtak ismereteink.
Nagyon hálásak vagyunk:
- a kenyérsütőért
Évekkel ezelőtt elromlott a nászajándékba kapott gépünk, azóta kézzel gyúrogatom a kenyérmasszát, és sütőben sütögetem. Gyakorlatot szerezhettem benne, így már nem jelent különösebb nyűgöt. De azért néha felsóhajtottam, hogy alkalomadtán jól jönne egy automata kenyérkészítő. Főleg, mikor feledésbe merült a dagasztás, és másnap nem volt mit reggelizni! Most már ez a probléma is megoldódott!
- 5 kg cukorért, amelynek mára az ára az egekbe szökött,
- a birsalmasajtért és kompótokért, amelyet a mamával együtt készíthettünk el.

Gondoltam, ti is hasznát veszitek egy kenyérreceptnek, amelyet a sütőben süthettek ki.

Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 80 dkg fehér liszt, 5 dkg élesztő (frissből kevesebb is elég), 1 ek. cukor, kb. 730 ml víz (ennek a mennyiségét elég nehéz kitapasztalni), 1 ek. só, 50 ml olaj
Összeállítás folyamata:
A vizet megmelegítem. Ez a langyosnál lehet jóval melegebb. (A gyakorlattal rájöttem, hogy nem olyan könnyen fő meg az élesztőgomba, hanem úgy tűnik, kifejezetten szereti a meleget.)
Egy bögrébe 2 ek. lisztet teszek a kimért lisztmennyiségemből, hozzá 1 ek. cukrot, egy kis vizet, bele az élesztőt. Várom, míg a gombák aktivizálódnak. (Idő hiányában nem sokat szoktam várni, hanem egy kis kevergetés után, már adagolom a masszához. Futtatás nélkül is gyönyörűen meg tud kelni a tészta.)
Ha az élesztő felfutott, a liszthez öntöm, jól összedolgozom. (Az a jó, ha nem túl nyúlós a tészta.) Végül hozzáöntöm az olajat, amely nyomán az edényfaláról és a kezedről is leválik a kenyértészta.
Szépen hagyom megkelni a masszát. Majd két részre osztva gyümölcskenyérformába teszem. Újra hagyom megkelni. Jó, ha fölé ér az edénynek. Érdemes elkerülni, hogy kicsorduljon.
Előmelegített sütőben 25, max. 30 perc alatt világosbarnára sütöm. Légkeveréses, elektromos sütőmben 150 Celsius fokon. Ezt a hőmérsékletet érdemes egyénileg kitapasztalni, általában légkeverés nélkül, vagy gázsütőben is nagyobb hőfok ajánlott.

Néhány kép a hetünkről:
Körvonalazódnak a gyümölcsök

Ismerkedés a kókuszdióval édesapa segítségével

Az az arc! Teljes a koncentráció!

Belül is érdekes a fehér gyümölcshús

Kompótmese egyszerű szemléltetése

Versikénk hívóképei

Készül a szőlőlevünk, először a szemeket szedegettük

Házi szőlőprés

Készül a szőlőfürt korongokból

Segítőkezek, vaníliakrém kevergetése

Hangszer is készült magvakból, ill. a zörejdobozok is nagyon jó hallásfejlesztőek
(Párosítani kell az azonos hangú dobozokat, amelyeket egyszerűen gyógyszeres dobozokból is elkészíthetsz)

Boglárka különösen örült a saját kis hangszerének

A gyümölcsös képkártyákat lehetett színek szerint is csoportosítani (főfogalom)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése